Ingen rätt är komplett utan en sås! Och en god fisk eller ett knippe primörer som serveras med hollandaise är både klassiskt och himmelskt.
Detta recept frångår alla regler som brukar gälla för hollandaise, med byttor och skålar, varmt och svalnade och vattenbad – nä, här gör vi en hollandaise på enklaste vis.
10 min / 4 portioner
Ingredienser:
3 äggulor
2 tsk citron
250 g rumstempererat smör
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1-2 tsk cayennepeppar
Vispa ihop äggulor och citronsaften i en kastrull. Skär smöret i kuber. Ställ kastrullen på svag värme och lägg i smörkuberna allteftersom de smälter. Vispning måste göras under hela tillredningen. Såsen får inte koka och skulle den råka göra det, häll kvickt i någon matsked kallt vatten och fortsätt röra såsen. Smaka av med salt, vitpeppar och cayennepeppar.
Lätt som en plätt, och lika god för det.
Tips: I vanliga fall rekommenderas en att servera hollandaise direkt, då den stelnar som sval. Om en ändå vill förbereda innan gästerna kommer och inte behöva laga den precis före servering går det också bra. Tänk då på att såsen får stå på mycket svag värme fram till servering. Om den råkar skära sig (inte helt ovanligt) får du den på rätt köl genom att tillsätta en matsked vatten, dra upp värmen något och vispa upp den ordentligt tills den är slät och fin igen.