Saftig plommonpaj med hasselnötter

Oh jisses här har vi en riktig godbit. Plommonen har anlänt på Ärtan, fler än vad vi hinner äta tyvärr, men vi gör vårt bästa för att inga ska gå till spillo. Och vad är då inte bättre än att baka en kaka?

Det som också hände var att jag upptäckte, mitt under baket, att vi inga ägg hade. Men inte gjorde det något, utan istället tillsatte jag bara lite chiafrön som bindningsmedel, och jag ska säga att det piffade upp pajen. Byt också ut smöret till mjölkfritt och vips blir det en vegansk plommonpaj. En paj för alla!

1 h / 8-10 bitar

Ingredienser
100 gram smör, rumsvarmt
1,5 dl hasselnötsmjöl
1,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
0,5 msk bakpulver
1,5 dl rörsocker
2 msk chiafrön + 6 msk vatten (1 msk chiafrön + 3 msk vatten motsvarar ett ägg)
2 dl creme fraiche

Topping
1 dl hasselnötter, hackade
8-10 plommon
Några nypor rörsocker

Till formen
Smör
Kokosflingor (eller ströbröd eller mjöl)

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.

Rör ihop chiafrön och vatten i en liten bytta. Låt stå i 10 minuter för en lite seg och klibbig massa (detta blir alltså substitutet för äggen).

Vispa smör och socker fluffigt. Rör ihop de torra ingredienserna och vänd ner tillsammans med creme fraiche och chiafröna i smeten.

Smöra och bröa en rund pajform. Häll i smeten.

Toppa med plommonklyftor (bort med kärnorna såklart!), hackade hasselnötter och lite rörsocker.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter.

Den här pajen blir suveränt saftig med en tydlig touch av plommon som bryts av med de knapriga nötterna. Jag serverade den med hårt vispad grädde, det blev som pricken över i:et!

En reaktion till “Saftig plommonpaj med hasselnötter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.