3 sorters smördegspizza (kantareller, fikon, polkabetor med mera…)

Här kan vi snacka om vardagslyx – små pizzor som smakar himmel och som du dessutom slänger ihop i ett kick.

Jag gjorde tre olika sorter, det gjorde liksom hela upplevelsen ännu lite mer spännande. Att dela och smaka och smaka igen. Fikonpizzan gick åt det sötare hållet medan kantarellen var mer salt, och polkapizza kändes bara unik och annorlunda på ett positivt sätt.

Testa dessa smakkombinationerna, eller släng ihop dina egna favoriter. Basen är smördegsplattor som du brer med färskost, på med ingredienserna och så lite (eller mycket) riven ost på toppen.

 

 

3 sorters smördegspizza (kantareller, fikon, polkabetor med mera…)

Goda små pizzor i olika smaker på en botten av smördeg. Supergott och lätt att slänga ihop. Använd dessa kombinationer, eller låt fantasin flöda och välj dina favoriter.

I det här receptet har vi använt 5 små färdiga smördegsplattor. Det går också bra att använda en stor, hel smördegsplatta, alternativ att dela den i mindre bitar om du hellre vill det.

Portionsangivelsen är bara ett riktmärke. Vissa personer äter en hel sådan här själv, andra räcker det gott och väl att dela på tre eller till och med fyra, så anpassa efter din och dina gästers aptit.

  • 1 pkt smördeg ((räcker till 2-4 personer))
  • 150 gram färskost
  • 150 gram riven ost (förslagsvis cheddar eller västerbottenost)

Smördegspizza med kantarell, vitlök & persilja

  • ca 10-15 färska kantareller
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,25 dl färsk persilja
  • Lite olivolja att steka i
  • 1 nypa salt

Smördegspizza med polkabetor, palsternacka, salladslök & ruccola

  • 2 st polkabetor
  • 1/2 st palsternacka
  • 2 st små salladslökar
  • 1 näve ruccola
  • Lite olivolja att ringla över

Smördegspizza med fikon, chevré, valnötter och honung

  • 2 st fikon
  • 75 gram chevré
  • 10 st valnötter
  • 1 msk honung
  1. Sätt ugnen på 225 grader, gärna varmluft kombinerat med undervärme om du kan. Har du inte den funktionen använder du bäst varmluft.

  2. Ta ut smördegen ut kylskåpet och lägg på en bakpappersbeklädd plåt. Smördegen ska vila cirka 5 minuter i rumstemperatur innan vi lägger på någon topping.

  3. Borsta och ansa kantarellerna. Stek i lite olivolja ett par minuter och salta. Hacka vitlöken fint.

  4. Skala polkabetorna, palsternackan och salladslöken. Skär i tunna tunna skivor.

  5. Skiva fikonen i klyftor. Hacka valnötterna.

  6. Nu dags att förbereda pizzorna. Har du en hel smördegsplatta kan du välja att behålla den så och lägga toppingen på olika delar eller så delar du smördegsplattan i mindre storlek enligt eget önskemål. I detta recept användes 5 färdiga små smördegsplattor á 15×15 cm.

  7. Bred ett lager färskost på plattan/plattorna.

    Lägg på toppingen.

    Pizzadel 1: lägg först på de stekta kantarellerna. Strö över vitlöken och persiljan. Toppa med riven ost.

    Pizzadel 2: Varva polkabetor och palsternacka. Strö över salladslöken. Och toppa med riven ost.

    Pizzadel 3. Lägg på fikonklyftorna. Strö över chevrén och de hackade valnötterna. Ringla lite honung på. Toppa med lite riven ost (här är ju redan chevré på, så den rivna osten används efter tycke och smak)

  8. Grädda i 10-15 minuter. Pizzan ska ha fin gyllenbrun färg och vara färdiglagad i botten.

  9. Innan servering toppa polkapizzan med ruccola och ringla lite olivolja över.

  10. Smaklig måltid!

Annons

3 reaktioner till “3 sorters smördegspizza (kantareller, fikon, polkabetor med mera…)

    1. Kantarellen gillade jag bäst, men polkan var ju också rolig för den var lite annorlunda pizzatopp. Lycka till i helgen!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.