Kolakakor kan vara en av de mest romantiska kakor jag vet. Inte för att de är särskilt vackra, eller för att de har en njutbar färg. De är förvisso galet goda, men framför allt var det nybakade (och hembakade) kolakakor min sambo serverade på vår allra första fikadejt. Gissa om mitt hjärta blev mjukt som deg?!
De här kolakakorna är dock något mer vidareutvecklade – jag älskar nämnligen sälta i bakverk. Och genom att tillsätta hackade jordnötter både till degen och som snygg topping når denna kaka favorittoppen bland småkakor.
Och nämnde jag att de går hiskeligt fort att slänga ihop? Klappat och klart på typ 20 minuter.
Kolakakor med jordnötter
Den gamla klassikern kolakakor har här piffats upp med salta jordnötter.
- 100 gram smör (rumstempererat)
- 1 dl socker
- 1 msk vaniljsocker
- 1,5 msk sirap
- 1 tsk bakpulver
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,5 dl salta jordnötter
-
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
-
Rör ihop smör, socker, vaniljsocker och sirap. Antingen för hand eller hastigt med matberedare.
-
Gå i med bakpulvret och vetemjölet. Blanda återigen ihop, arbeta kort och inte lång tid med degen.
-
Hacka jordnötter. Häll i degen (spara lite till avslutande topping) och nyp ihop massan så att nötterna integreras, återigen jobba inte för hårt eller för länge.
-
Kavla ut två längder på en plåt med bakplåtspapper.
-
Toppa längderna med lite nötbitar och kavla lätt in i degen.
-
Grädda i ugnen i cirka 10-12 minuter.
-
Skiva kakorna direkt när du tagit ut dem. Låt dem sedan svalna på påten.
-
Klara att ätas!