Oh jisses här har vi en riktig godbit. Plommonen har anlänt på Ärtan, fler än vad vi hinner äta tyvärr, men vi gör vårt bästa för att inga ska gå till spillo. Och vad är då inte bättre än att baka en kaka?
Det som också hände var att jag upptäckte, mitt under baket, att vi inga ägg hade. Men inte gjorde det något, utan istället tillsatte jag bara lite chiafrön som bindningsmedel, och jag ska säga att det piffade upp pajen. Byt också ut smöret till mjölkfritt och vips blir det en vegansk plommonpaj. En paj för alla!
Den här pajen blir suveränt saftig med en tydlig touch av plommon som bryts av med de knapriga nötterna. Jag serverade den med hårt vispad grädde, det blev som pricken över i:et!
Saftig plommonpaj med hasselnötter
- 100 gram smör (rumsvarmt)
- 1,5 dl hasselnötsmjöl
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 msk bakpulver
- 1,5 dl rörsocker
- 2 msk chiafrön + 6 msk vatten (1 msk chiafrön + 3 msk vatten motsvarar ett ägg)
- 2 dl crème fraîche
Topping
- 1 dl hasselnötter (hackade)
- 8-10 plommon
- Några nypor rörsocker
Till formen
- Smör
- Kokosflingor (eller ströbröd eller mjöl)
- Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
- Rör ihop chiafrön och vatten i en liten bytta. Låt stå i 10 minuter för en lite seg och klibbig massa (detta blir alltså substitutet för äggen).
-
Vispa smör och socker fluffigt. Rör ihop de torra ingredienserna och vänd ner tillsammans med crème fraîche och chiafröna i smeten.
- Smöra och bröa en rund pajform. Häll i smeten.
- Toppa med plommonklyftor (bort med kärnorna såklart!), hackade hasselnötter och lite rörsocker.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 45 minuter.
Servera med en liten klick grädde eller bara ät som den är.
Jisses vad gott det ser ut! Synd att man inte har plommon.
GillaGillad av 1 person