Rostade morötter, buljongkokta belugalinser, machesallad, dressing på citron och ingefära toppad med fetaost – alltså hur gott låter inte det? Och låter det inte gott – ja, då kan jag intyga att det var himla gott, hela familjen håller med.
Dessutom är det rena rama hälsokosten; gott om protein i linserna, grönt och skönt med morötterna och salladen och lite vitaminkick i dressingen.
Belugalinser & ugnsbakade morötter med ingefärsdressing
En höstvacker sallad som serveras varm.
- 500 gram morötter i olika färger (orange, lila, gula, vita)
- 3 dl belugalinser
- 150 gram fetaost
- 150 gram machesallad
- 1 buljongtärning
- Salt
Dressing
- 0,5 dl rapsolja
- 1 msk senap
- 1,5 tsk honung
- 1 citron, (saften)
- 1 bit ingefära (ca 2 x 2 cm)
-
Sätt ugnen på 200 grader.
-
Tvätta rent morötterna om nödvändigt. Skär i avlånga stavar. Lägg på en plåt och ringla lite olja över och ställ in i ugnen. Rosta i cirka 20 minuter eller tills morötterna är mjuka och fått lite färg.
-
Koka linserna enligt anvisningarna och tillsätt en buljongtärning för extra smak.
-
Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Pressa citronen och riv ner ingefäran. Smaka av och lägg till om du vill. Godast är den när ingefäran och citronen kommer fram i en stark smakkombination.
-
Blanda de avrunna och klara linserna med machesalladen. Servera tillsammans med morötterna och ringla dressingen över. Och så toppa med fetaosten.