Små spröda kakor fyllda med krämig kolasås. Hjälp mig någon att inte äta upp alla på en och samma gång.
Perfekta småkakor till kaffet, och den fyllda kärnan kommer inte lämna någon oberörd. De är lätta att göra, men har en del väntetid, så som att degen ska kylas ner före utbakning och kolasåsen behöver svalna efter tillredning. Men den mellantiden är perfekt för att göra något annat njutbart under tiden; läsa en bok, bläddra i en tidning, lyssna på den där podcasten du aldrig hinner….
Småkakor fyllda med hemmagjord kolasås
Riktigt goda små gömmor, fyllda med krämig kolasås.
- 100 gram smör (rumsvarmt)
- 1 dl socker
- 2,5 dl vetemjöl
- 1 äggula
Kolasås
- 200 gram kondenserad mjölk
- 0,5 dl muscovadosocker
- 40 gram smör
-
Sätt ugnen på 200 grader.
-
Blanda socker och mjöl. Tärna smöret och gå i med ägggulan – nyp ihop degen eller kör kort med matberedaren.
-
Lägg degen i plastfolie och låt vila cirka 40-60 minuter i kylskåp. Degen är lättare att arbeta med när den är kall.
-
Under tiden rör ihop kolasåsen. Koka upp mjölken, smöret och sockret i en kastrull.
-
Låt puttra under omrörning i cirka 3-4 minuter (ju längre koktid, desto tjockare kolasås). Akta så det inte bränner fast i botten. Låt svalna – kolasåsen måste vara minimun rumssval innan du bakar ut kakorna (annars smälter degen av såsen).
-
Ta ut degen ur kylskåpet. Platta ut liten bit deg i handen. Fyll med kolasås och linda runt degen till en liten boll. Lägg i små formar (cirka 2 cm i diameter och 3 cm höga). Om du inte har formar kan du lägga bollarna som de är på en smörad plåt, men då kommer de smälta ut till platta kakor, som blir sega och goda, mer likt cookies.
-
Grädda i ugnen i cirka 12-15 minuter.
Behöver di hjälp att äta så vet du var jag finns. Ser riktigt mumsigt ut😋
GillaGilla