I dessa tider frodas kålen och svampen i våra land och skogar. Och visst är det både en skön känsla och himla mycket godare att äta hemlagad mat med färska råvaror.
Denna paj är en form av tabberas, med en mix av gröna blad och kålsorter, samt både kantarell och champinjon. Du tager vad du haver hemma eller vad som erbjuds i affären och på marknaden. Det går liksom lika bra att använda bara grönkål och trattisar, eller svartkål och champinjoner.
Gör din alldeles egna höstpaj med de smaker du föredrar. Dessutom älskar jag degen till denna paj. Den görs med smält smör och håller ihop så himla fint när den är färdiggräddad.
Smaklig höstspis!
Skördepaj med säsongens kål, svamp och persilja
Skördepaj! Fyll den med din favoritkål och svamp. Klimatsmart, nyttigt och ekonomiskt!
- 60 gram kantareller
- 125 gram champinjoner
- 200 gram kål av olika slag (eller bara ett slag)
- 2 nävar färsk persilja
- 2 små gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 50 gram riven parmesan
- Smör att steka i
- Salt o peppar
Pajdeg
- 125 gram smält smör
- 3,5 dl vetemjöl
- Salt
Äggstanning
- 2 ägg
- 2 dl mjölk
- 100 gram ricotta
- Salt o peppar
-
Sätt ugnen på 175 grader.
-
Skala och hacka löken i bitar. Finhacka vitlöken. Stek på medelhög värme i lite smör.
-
Skölj, rengör och ansa svampen, kålen och persiljan. Riv av kålen från stjälken. Hacka alltihopa i mindre bitar. Lägg i pannan med löken. Låt steka tills råvarorna har mjuknat upp. Salta & peppra.
-
Smält smör i en kastrull. Gå i med mjölet och saltet. Blanda. Degen ska vara mjuk, ”saftig” men möjlig att trycka ut i en pajform utan att klibba. Klä en pajform med degen.
-
Rör ihop ägg, mjölk och ricotta. Smaka av med lite salt och peppar.
-
Fyll pajen med kålblandningen. Häll över äggstanningen. Och strö över riven parmesan.
-
Grädda i ugnen i cirka 15 minuter. Eller tills stanningen har blivit fast och pajen fått fin färg.