Brownies med smält vit choklad

Håll i hatten mina vänner – här kommer nämnligen en bownie som tar en med storm!

Tänk dig krispig utkant, riktigt krämig fast mitten och så smält vit choklad på det. Japp, här kommer receptet på just den drömmen.

Den här kakan är särskilt tillägnad en av mina daglediga kompisar som också varit hemma med bebis. Hon ska tillbaka till jobb på måndag och vi ska fira (och sörja) med ett riktigt kakknytis.

Och om en är vegan, eller lite som jag som gillar att exprimentera och överraska omgivning med utsökta godsaker som ”de aldrig trodde kunde vara vegansk” så är det urenkelt med denna – byt ut äggen mot 2 dl kikärtsspad och välj mjölkfritt margarin istället för smör, och så hittar du något veganskt att toppa den med, förslagsvis nötter, och där är du hemma med en vegansk brownie.

Och för den som undrar; jag använder Marabous vita choklad, tycker den är lite mer direkt ätvänlig än exempelvis den vita blockchokladen som finns vid bakhyllan. Men där gör man som man vill med det.

Hoppas det smakar!

Brownie med smält vit choklad

Håll i hatten – denna brownies tar dig med storm!

Gör den vegansk genom att byta ut äggen mot kikärtsspad, smöret till mjölkfritt margarin och toppa förslagsvis med nötter istället för vit choklad.

  • 200 gram smör
  • 4 st ägg
  • 6 dl socker
  • 3,5 dl mjöl
  • 2 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2 msk salt
  • 185 gram vit choklad (gärna marabou)
  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme

  2. Smält smöret, låt svalna

  3. Vispa ägg och socker fluffigt och vitt.

  4. Blanda ihop de torra ingredienserna.

  5. Vänd ner mjölblandningen och smöret i fluffet. Vispa inte och/eller rör ej för länge (du vill inte ha för mycket luft i smeten, då riskerar kakan att bli torr).

  6. Häll över smeten i en ugnsfast form med bakplåtspapper. Jag använde en form som var ca 30×40, går att ha en större för ”plattare men bredare” kaka och vice versa.

  7. Grädda i ugnen i 25-45 minuter. Jag vet, långt tidsspann, hur vet man när kakan är klar? Grejjen är att ugnen, formen, storleken på den och materialet i den påverkar hur fort kakan bakas. Så kolla den kontinuerligt och känn efter, låt den inte bli torr, ta hellre ut den lite för tidigt än för sent så den blir sådär härligt krämigt fast i mitten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.