Här har vi en syrlig dessertbomd, en med hög smak och som tar gästerna med storm. Kakan är smidig att vispa ihop och tillagas hyfsat fort i ugnen. Och utseendet? – ja där är det bara att släppa fantasin lös, lek med din sprits för att skapa din egna signatur.
Här har vi en i klassisk tappning med enkla men ack så söta spritstoppar…
40 min (obs lite svalkningstid tillkommer) / 8-10 portioner
Ingredienser
100 gram smör
300 gram digestive
4 ägg
1 burk kondenserad mjölk
Zest från 1 citron
1/2 dl citronsaft
Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
Krossa kexen fint och rör ihop med smält smör. Fördela kakmixen i en rund springform. Missa inte att även klä in sidorna. Förgrädda i ugnen i 5 minuter. Viktigt att kakan svalnar innan du går i med fyllningen.
Fyllningen påbörjas genom att vispa äggen ordentligt fluffiga, vispa på duktigt i några minuter åtminstone. Låt sedan den kondenserade mjölken försiktigt rinna ner i äggen under omrörning. Riv i zest från en citron (detta är dock efter tycke och smak, jag gillar zest men en av mina gäster tyckte minsann att kakan skulle varit godare utan, så är det med smaken och baken) samt pressa i saften från en halv citron.
Häll i fyllningen i den avsvalnade kakbotten och grädda i 15 minuter, denna gång i 180 graders värme.
När kakan återigen har svalnat tar du fram din sprits och dekorerar den med grädde och annat pynt du tycker om (jag hade en lime hemma så den fick fungera som glitter på kakan). Har du ingen sprits går det ju liks bra att ha grädden på sidan om.
Och servera sedan ditt mästerverk!